onsdag 18 maj 2011

Studiebesök och en rolig historia!

Idag skall vi ha ett studiebesök på biblioteket. En delegation från ett mellansvenskt biblioteket vill veta mer om RFID. Eftersom Katrineholms bibliotek var ett av de första biblioteken i landet, som införde RFID fullt ut, så har antalet studiebesök varit väldigt många sedan 2007. Det känns som en evighet sedan. Extra roligt är det att berätta för bibliotekspersonal som står i begrepp att införa RFID, som ju innebär självbetjäning, är att sytemet gavs mycket höga betyg i den kundundersökning som vi genomförde i början av året. Vid allt utvecklingsarbete finns alltid en mängd farhågor om hur det skall bli. Vad skall kunderna säga? Vad skall vi göra istället, när kunderna skall låna själva? Får dom välja mellan det gamla och nya systemet?( Nej, det fick dom inte hos oss.) Osäkerheten bär på många frågor, så det är vist och begåvat att göra studiebesök innan man genomför en förändring.


Men det var inte det jag tänkte berätta utan en liten lustig episod som inträffade några månader efter att vi infört det nya systemet. En dag kommer en medelålders kvinna fram till informationsdisken. Hon är lätt nervös och berättar at det hänt en olycka. Boken hon lånat hade börjat brinna. Hoppla! Det visade sig att hon hade för vana att lägga de böcker hon lånat i mikrovågsugnen. I akt och mening för att desinficera böckerna. Det gick bra innan vi satt chip i böckerna. I chipen finns nämligen en tunn metalltråd och när boken låg i mikron, hettades tråden upp och började helt sonika brinna. Nu gick det bra men på bilden ser man effekterna av mikroanvändningen. Så: Inga böcker i mikron.

1 kommentar:

  1. Off topic but since I mentioned this on the other two library blogs, I'll mention it here...

    You mentioned theater which calls to mind plays which, by associative extension, calls to mind screenplays, and that calls this to mind this: your readers might find the software located at http://www.celtx.com useful should they wish to write a screenplay. Celtx has a free version-in Swedish, English and other languages-and one write properly formatted screenplays, plays, and so on with it. Also, one can save the screenplay as a PDF. It is worth taking the time to download the software and examining it thoroughly.

    SvaraRadera