fredag 20 maj 2011

Historisk återblick - varför heter det Kulturhuset Ängeln!

Många katrineholmare vet naturligtvis varför kulturhuset heter Ängeln, samtidigt som jag är övertygad om att väldigt många inte har en susning. Så därför ett kort besök i den historiska kammaren. På Drottninggatan 9 uppfördes 1896 en fastighet som gick under benämningen Änglahuset. Skälet till det var att huset pryddes av fem änglafigurer som placerats under takutsprånget. Enligt historien gjordes änglarna av en lokal hantverkare. När huset skulle rivas 1961 räddades i alla fall en av änglarna och den finns på kulturhuset. Byggnaden figurerar i Kerstin Ekmans romansvit från Katrineholm och en av böckerna heter Änglahuset. Kopplingen till byggnaden och en av ortens stora författare var med andra ord ganska given när det nya kulturhuset stod klart 1989 - kulturhuset Ängeln.

Nu är det inte meningen att historien skall lägga en förlamande hand över kulturhusets verksamhet. Tvärtom så är utveckling både en nödvändighet och förutsättning för att vi skall kunna vara en positiv kraft i Katrineholm. Men man behöver både rötter och vingar för att lyckas. Utan rötter lättflyktighet och utan vingar stagnation.

PS. Uppgifter och foto är hämtade från boken Katrineholm, band 2, sid 258. DS

2 kommentarer:

  1. Lars, might you please post even more stories and photographs of old Katrineholm on your blog? I find such stories and photographs quite interesting.

    SvaraRadera
  2. Jag lovar att återkomma med fler historiska foton.

    SvaraRadera