måndag 23 maj 2011

Digital delaktighet Katrineholm - minnesanteckningar 100518

Minnesanteckningar 2011-05-20 för arbetsgruppen Digital delaktighet i Katrineholm


Närvarande: Lars Nellde, bibliotekschef (samordnare), Mattias Jansson, kommunchef, Jenny Bolander, kommunledningshandläggare. Linda Göth, biblioteket, Kent Wallén, Viadidakt, Alf Andersson, vård- och omsorgsförvaltningen och Bengt Sunesson, bildningsförvaltningen. Inte närvarande: Aina Pettersson, socialförvaltningen

1. Utvärdering av hittills genomförda insatser.
-Pensionärernas hus. Bra struktur där man bokat in deltagare i förväg. Tre tillfällen om tre timmar och 16 deltagare. Väl förberedda deltagare som också var nöjda med help-desken på plats. De flesta hade förkunskaper. Några rena nybörjare. Tekniken fungerade. För att permanenta en uppkoppling (mobilt 4Gnät!) och utrustning (dator) på plats kommer brev att skickas till kommunens datorbutiker för att efterhöra om det finns vilja att lämna sponsring. Kent undersöker om det finns möjlighet att få någon person som kan vara stöd inom ramen för arbetsmarknadsåtgärder (Ungdomstorget). Denne skulle i så fall placeras på biblioteket men kunna vara mobil för att vara stöd där så behövs. T.ex. på Pensionärernas hus.
-Helpdesk i biblioteket. På biblioteket har det inte tillämpats tidsbokning utan varit drop-in, vilket medfört en mindre störning, då många kom vid starten kl. 15. Antalet tillfällen var sex st. och antalet deltagare varierade. Från få till ”för många”. Tidsbokning i kombination med drop-in övervägs inför höstens omgång. Tre stationer var igång med personal från biblioteket, Viadidakt och kommunledning/IT-kontor. It-kontoret dök inte upp vid två tillfällen.
-Föreläsningar. En föreläsning om sociala medier med Troed Troedsson ägde rum i kulturhuset den 12 maj. Det kom ca: 35 personer, vilket vi tyckte var väl få. Marknadsföringen lämnade en del i övrigt att önska. Där behöver vi bli betydligt bättre i framtiden. En ytterligare föreläsning om sociala medier med Tomas Selig den 20 maj, ställdes in med kort varsel. Även här var marknadsföringen bristfällig. Nytt datum för föreläsningen är tisdag den 31 maj på Statt.
2. Framtida publika aktiviteter.
-Katrineholmsveckan. Vi deltar med Digidel från ca. lunchtid till 17.30 torsdag och fredag under katrineholmsveckan. Plats är inte bestämt ännu men ett av alternativen är resturangtältet. Då har vi möjlighet att nå många och kan ge handledning såväl som informera och diskutera med kommuninvånarna kring Digidel, sociala medier, e-tjänster, bibliotekets utbud av e-medier och andra aspekter av det digitala samhället. Även puffa för Delning.nu. Text från oss skall vara katrineholmsveckans kansli tillhanda senast den 21 juli för att komma med i den separata bilaga (till alla hushåll) som trycks till k-veckan. Även bibliotekets barnavdelning kommer att ha aktiviteter under veckan och vi avser att ha någon digidel-vinkling där också. Jenny och Lars håller i detta.

-Inspirationföreläsningar. Vi avser att i höst ha två inspirationsseminarier för digital delaktighet. De ska vara parallell-seminarier med en föreläsare som lägger fokus på digitalt icke delaktiga och en som talar till digitalt delaktiga. Till den första delen tar vi någon extern kraft och till den andra använder intern kompetens.

-"Digitalt kafé". Kan ses som en förlängning av de populära språkkaféerna som biblioteket och Viadidakt driver med hjälp av volontärer och Röda Korset. Vi kommer att diskutera vidare med de på biblioteket som ansvarar för området mångspråkighet så att biblioteket kan få till stånd någon aktivitet under hösten.
-Särskilt boende. Kan vi göra några aktiviteter vad gäller de särskilda boendena? Det finns en fungerande hobbyverksamhet som vi kanske skulle kunna knyta an till initialt. Kontakt tas med Daniel Alexander. Förslag tas fram på hur vi kan gå till väga. Förslag att vi genomför ett pilotprojekt på t.ex. Igelkotten. Vi skall undersöka möjligheten till projektmedel från extern finansiär

3. Från VOF och BIF
Alf berättade om IPPI-projektet där tre personer testar för närvarande.. Utvidgning möjlig och önskvärd.

Från BIFs sida har man som förslag att försöka nå invandrarföräldrar och sprida information om digital delaktighet (i brett perspektiv) vid föräldramöten. Ev. test till hösten.
4. Tidning.
Den 14 juni hålls ett utvärderingsmöte med de som lämnat anbud för att producera en tidning (analogt om digitalt) som skall distribueras till alla hushåll i K-holm. Tyvärr kan inte det första numret finnas tillgängligt i samband med Katrineholmsveckan.

5. Vi slog ett nytt slag för Delning http://delning.ning.com/
En webbkurs i sociala medier öppen för alla, där handledning ges av biblioteket. Sprid information till alla i era förvaltningar. All personal inom kultur- och turismförvaltningen skall genomgå kursen.
6. Datum för nästa möte (i augusti) kommer via mail.

För DigidelKatrineholm/Lars Nellde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar