torsdag 27 januari 2011

Motstånd är att skapa!

För några år sedan blev jag intervjuad av en tidning och fick då frågan om jag hade något favoritord. Mitt svar: MOTSTÅND. Med tanke på  det motstånd som kommer fram genom att olika idéer, tankar och åsikter får brytas mot varandra ofta leder till utveckling. Till något bättre. Det är ett sätt att se på motstånd.

För några veckor sedan skrev Bodil Malmsten i DN en hyllning till motståndet. I Frankrike har en 93-årig motståndsman, från 2:a världskriget, skrivit en tunn pamflett, "Indignez vouz", som de senaste månderna sålt i ofattbara 600 000 exemplar. Stéphane Hessel uppmanar sina sina landsmän att slåss mot likgiltigheten som håller på! att urholka såväl Frankrike som övriga delar av det västerländska samhället. Han menar att det franska (och de andra) folket är passivt och blaserat och manar till fredligt uppror. Att alla skall låta sig uppröras av orättvisor, social urspårning och förskingring av gemensamt kapital. Att vara likgiltig är att ge upp och invänta undergången. Pamfletten avslutas med att de inspirerande orden:
"Att skapa, det är att göra motstånd.
Att göra motstånd är att skapa."


5 kommentarer:

  1. Min favorit ord: uthållighet. Övervinna okunniga motstånd genom uthållighet.

    SvaraRadera
  2. "Resistance is useless." - Dr. Who (1976)

    "Resistance is futile." - Star Trek, The Next Generation (1996)

    SvaraRadera
  3. Det är kanske en smaksak om man vill låtsas som om det regnar medan man odlar sin uthållighet. Själv föredrar jag att dö stående än att leva mina dagar på knä.
    Apropå att motstånd skulle vara meningslöst. Fråga de upproriska i Tunisien, Egypten, Vietnam, Sydafrika eller mindre drastiskt. Hur var det när Monet och impressionisterna gjorde sina första framträdande. Eller Stravinskij som buades ut när Eldfågel uruppfördes i Paris. Skulle dom lagt sig platt eller fortsatt göra motstånd? Mot övermakt eller konventioner.

    SvaraRadera
  4. Vietnam är en hämmande kommunistiskt land.

    http://www.hrw.org/en/world-report-2011/vietnam

    SvaraRadera
  5. Om du tycker så. Nu var det inte min avsikt att göra ett politiskt ställningstagande, utan att visa på några exempel. Det var allt. Men visst lyckades dom rätt bra, eller hur. Dessutom lyckades dom få till en slagkraftig kombination av motstånd och uthållighet. Ett plus ett blir tre.

    SvaraRadera