onsdag 2 februari 2011

Digitala klyftan - det händer mycket nu!

Det händer mycket nu inom ramen för arbetet med att minska den digitala klyftan i Sverige. I Katrineholm genomförde vi under 2010 ett stort antal aktiviteter inom ramen för "Lär mer om IT".  Det arbetet kommer att fortsätta under 2011 och för att vi skall få större tyngd och nå bättre effekter har det även bildats en kommunal samordningsgrupp. Det är helt i enlighet med min syn på att det inte enbart och primärt är en biblioteksfråga, utan en viktig fråga för hela kommunen. Därför är samordning viktig.

På nationell nivå skedde ett upprop för ökad digital delaktighet starx före jul och det undertecknades av en mängd olika organisationer. Från uppropet bildades  DigiDel 2013 - en kampanj för digital delaktighet i Sverige. Målet är minska den digitala klyftan med 500 000 personer fram till 2013. Men olika insatser, på olika nivåer, via olika organisationer. Det finns inga nationella uppdrag för arbetet, som i länder som England och Danmark, men vi kanske är på väg i och med att IT-minister Anna-Karin Hatt nu bjuder in till samtal för att formulera en digital agenda.


Under våren kommer biblioteket att vara delaktiga i det som kallas Get Online Week. En EU-kampanj som sätter också fokus på digital delaktighet.  Men det sker i mars. Under mars kommer också biblioteken och studieförbunden i länet att samverka kring en gemensam kampanj om digitala resurser. Mer info om bägge evenemangen blir det i ett kommande inlägg. Det händer mycket nu. Och det behövs.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera