fredag 5 november 2010

Så här tycker.........Demokrati betyder inte...!

Anledningen till mitt inlägg idag är en kommentar till mitt debattinlägg om "Bibliotek, demokrati....." i  K-kuriren den 3 nov. Personen ifråga anser inte att biblioteket är det demokratiska grundfundament i samhället,som jag hävdade i artikeln. Och detta av två olika anledningar.

Den ungefärliga betydelsen av ordet demokrati är folkstyre. Det är ett mångfacceterat begrepp som har lite olika betydelse, valör och genomslag beroende på sammanhang och omständigheter. Men det betyder inte att jag som individ i alla lägen får igenom just min åsikt eller mina förslag. Den sortens individuell direktdemokrati skulle bli rätt byråkratisk och vrångkaotisk, vågar jag tro.

Den första för att jag och övriga kollegor på biblioteket inte släpper igenom alla hans kommentarer på våra bloggar. Till denna blogg och bibliotekets övriga kommer, från personen i fråga, varje vecka ett antal kommentarer om allt mellan himmel och pannkaka. Vår utgångspunkt är att kommentarerna skall ha något med innehållet i våra inlägg att göra. Så är det sällan. Men de som har det publiceras. Rent juridiskt kan man som t.ex. kommuninvånare inte kräva att ens kommentarer publiceras.

Det andra skälet är att personen anser att biblioteket ägnar sig åt något slags inköpsförmynderi. För att vara en fullödig demokratisk institution borde det, enligt honom, finnas en folkvald grupp som var med och bestämde exakt vilka media som skulle köpas in, alternativt bedömdes olämpliga. För det första kan sägas att vi lägger oss vinn vid att ta in inköpsförslag från våra kunder. Något som ökat högst betydligt under senare år. Vilket gläder oss väldigt mycket. Men det betyder inte att varje enskilt förslag accepteras. Det görs en rimlighetsbedömning i varje enskilt fall. Bibliotekets personal är välutbildad och har lång erfarenhet av olika ämnen och medietyper vilket borgar för att inköpsverksamheten har hög kvalitet och görs enligt de intentioner som vi har att följa.

I mål för kultur- och turismnämnden 2009-2011 står om biblioteket att "Utveckling skall ske i samspel med medborgarnas behov och önskemål till lärande och nöje enligt biblioteksplanens intentioner." I biblioteksplanen sägs om media bl.a. följande:
  • Biblioteket erbjuder ett rikt och varierande medieutbud baserat på mångfald och kvalitet. Samlingarna gallras regelbundet.
  • utbudet anpassas efter kommuninvånarnas behov och önskemål.
  • biblioteket fortsätter sin satsning att erbjuda nya medietyper.
Dessutom har vi fått till en mycket snabb och effektiv hantering av medieflödet. Under senare år har ledtiderna från beställning/förslag till att boken (eller annat media) finns att hämta för kund gått ner med mer än 100%. De byråkratiska hindren är undanröjda och fokus ligger på att kommuninvånarna skall få (har rätt att kräva) optimal service. Om vi leker med tanken att det skulle finnas en medborgargrupp som skulle följa medieutgivningen så skulle dom behöva arbeta minst halvtid med detta. Plus att det skulle krävas lång erfarenhet. Effekten skulle bli att ledtiderna skulle öka med si så där en 1000%. Det tror jag inte kommuninvånarna i Katrineholm skulle vara roade av.

1 kommentar:

  1. If the people of Katrineholm like things as they are that is their business. The issue all along-the critical issue behind various "provocations"-is to get the "debate" out there into public view to get the citizenry more and more engaged even in such matters as purchasing books. Indeed, I think the library in recent years has tried to engage Katrineholmians more and more in the life of the library.

    At any rate, I appreciate that you take the time to compose your thoughts in this blog.

    SvaraRadera