fredag 29 oktober 2010

Bibliotek - Lär mer om IT! Vad vill politikerna?

I veckan var det Internetdagarna i Stockholm. En årlig tummel- och mötesplats där olika aspekter på Internet och den digitala utvecklingen förs till torgs och diskuteras. Sveriges nya IT-minister Anna-Karin Hatt var invigningstalare och hon kom bl.a. att beröra behovet av att alla behöver tillgång och kunskap att använda Internet. I det stora för att utveckla sverige och det lilla för att kunna ta del av det ökande utbud av e-tjänster som redan finns och som aviseras att byggas ut av de flesta myndigheter och kommuner. Gott så! Samtidigt vet man att den digitala klyftan är stor. I en kommun som Katrineholm t.o.m. större än rikssnittet eftersom utbildningsnivå generellt är låg i nationell jämförelse.


Det visar på stora utbildningsbehov och där kan biblioteken spela en avgörande roll för att minska den digitala klyftan. Något som också uppmärksammats av Ann-Karin Hatt. Inte minst viktigt när de flesta kommuner aviserar att utöka sitt utbud av e-tjänster. Men man kommer aldrig att nå full effekt om man samtidigt inte satsar på att utbilda sina kommunivånare. Kostnadsfritt naturligtvis. Just bibliotek är en av de mest lämpliga, kanske den bästa insitutionen där sådan utbildning kan/skall/bör äga rum. Det ligger i vårt uppdrag , vi har kompetensen, vi är kostnadsfria, vi är värdeneutrala...m.m. Det är med dessa utgångspunkter vi i Katrineholm framgångsrikt i samspel med några studieförbund driver "Lär mer om IT". Projektet är en del av det nationella IKT-lyftet, där Katrineholm är en pilotkommun. Men det går inte i all evighet utan att resurser satsas. Dom finns inte i dag i alla fall!

3 kommentarer:

  1. Kanske dags för en träff igen Lars?
    Jag är som du vet intresserad av frågan och ser gärna att vi gör mer tillsammans. Vårt senaste tänk om kopplingen till Katrineholm 3.0 känns som den kommit av sig?

    SvaraRadera
  2. Absolut utveckla vidare! Men innan vi kommer till 3.0 behöver väldigt många lära sig hantera det basala. Det är där de stora insatserna behöver göras i Katrineholm. Men det krävs inte enbart resurser för biblioteket utan primärt en insikt från såväl politiker som tjänstemän att det finns ett stort behov.

    SvaraRadera
  3. Perhaps seven hundred thousand crowns going towards one off entertainment events-Diggiloo-would be better invested on books, other media, and children's education events at the library for the LONG TERM benefit of Katrineholmians?

    Perhaps real community leaders know that a serious commitment to knowledge development trumps entertainment and should be priority number one in Katrineholm?

    SvaraRadera