tisdag 26 oktober 2010

Rapporten Svenskarna och Internet 2010 släppt!

Idag släpps rapporten "Svenskarna och Internet 2010". Den är producerad av World Internet Institute och kartlägger  årligen Internetanvändningens utveckling och förändringar hos den svenska befolkningen. Nedan några axplock av rapportens resultat som går att ladda ner här.

- "1,5 miljoner svenskar statusuppdaterar dagligen samtidigt som varannan svensk inte känner sig delaktig i det nya informationssamhället"

- "1,5 miljoner kommenterar regelbundet vad andra skrivit på nätet och lika många statusuppdaterar. En halv miljon svenskar lägger varje vecka upp foton på Internet."

- "För tio år sedan var 72 procent av befolkningen oroad för kreditkortsbedrägerier. Idag har denna siffra sjunkit till 24 procent."

- "Under de senaste tio åren har nybörjaråldern successivt sjunkit. Nu har denna utveckling stannat upp. 2009 låg 50-procentnivån på drygt fyra år, nu ligger den på knappt fyra år."

- "Bloggandet har blivit en del av de unga kvinnornas Internetkultur. Redan i tolvårsåldern är hälften av flickorna engagerade. Och i åldern 16 till 25 år håller två av tre på att skriva eller har skrivit en egen blogg, och tre av fyra läser andras bloggar."

- "Andelen som besöker sociala nätverk har mer än fördubblats i åldrarna över 45 år. För de något äldre Internetanvändarna har intresset för att delta i sociala nätverk ökat. Under det senaste året har ökningen varit dramatisk."

- "Under det senaste året har det skett stora förändringar i det mobila Internetanvändandet. Antalet användare har inte ökat särskilt mycket men själva användningen har ökat starkt: "

Men utanförskapet i det digitala samhället är fortfarande markant och gravt oroande ur bl.a. demokratisynpunkt.
- "Femton år efter det att Internet introducerades känner fortfarande ungefär hälften av befolkningen sig inte delaktiga i det nya informationssamhället. Åtta av tio använder inte mobilen för att gå online. Fem av tio använder inte Internet för att få hälsoinformation. En tredjedel använder inte Internet för att betala räkningar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar