måndag 9 maj 2011

Integritet - till nytta för vem?

Det är bara ett sund som skiljer och nog har Sverige och Danmark en hel del som är gemensamt. Men i ett avseende är det en avsevärd skillnad. Det slog mig när jag nyligen läste i en dansk bibliotekstidskrift om två bibliotek som haft stora problem med ungdomar som hotat, stört och förstört. En av åtgärderna för att råda bot på problemen var att installera övervakningskameror i biblioteken. Inte så att det är en generallösning, men det underlättar definitivt. På de danska biblioteken hjälpte det i allra högsta grad.

I Sverige kan vi bara drömma om att få installera övervakningskameror i offentliga lokaler som t.ex. bibliotek eller konsthallar. Intergriteten för den enskilda människan väger tyngre än att värna en god arbets- och besöksmiljö i offentliga lokaler.

Frågan är väldigt aktuell för kulturhuset Ängeln, som under den senaste månaden drabbats av en hel del skadegörelse. Konstverk i konsthallen har förstörts och i ungdomarnas eget rum i biblioteket,  "The Room" har bl.a. en neonskylt slagits sönder, böcker och andra media förstörts och hål skurits i soffor och sittdynor.Vårt hus är ytmässigt stort och svårt att överblicka med den bemanning vi har möjlighet att ha. Övervakningskameror hade varit till ovärderlig hjälp för att identifiera den/de som utfört de skändliga handlingarna. Nu blir konsekvensen att vi stänger "The Room" och använder rummet för andra ändamål istället. Det löser visserligen inte orsakerna till varför vissa människor beter sig idiotiskt, men det är en nödvändig markering. Tyvärr drabbar stängningen de ungdomar som använt "The Room" på det sätt som det var avsett för. Vi beklagar väldigt mycket att vi måste ta till såna drastiska åtgärder.

1 kommentar:

  1. Now you understand why I have always recommended sturdy wooden chairs and desks and nothing more for the public library. With the little vandals we have around here, you might have to use immovable concrete blocks as tables and chairs in the future and call the new room "Pre-Sentencing/Juvenile Hall".

    SvaraRadera