torsdag 24 februari 2011

Den Digitala klyftan - minnesanteckningar 1.

Bakgrund
Nationella undersökningar t.ex. genom World Internet Institute, visar att så många som 20-25% av befolkningen inte har de kunskaper som krävs för att fullt ut vara delaktiga i det digitala samhället. Det är ett grundläggande demokratiskt dilemma att det samtidigt som det pågår en omfattande utbyggnad av t.ex. utbudet av digitala tjänster inom stat och kommun, stora delar av befolkningen står utanför den digitala gemenskapen. Den samlade bilden visar tydligt att en stor insats behövs för att öka den digitala delaktigheten.

Biblioteken i landet har med stöd av bl.a. folkbildningen gjort insatser under senare år, men det behövs mer. På nationell nivå finns bl.a. DigiDel 2013 en kampanje som via ett nätverk arbetar med olika lösningar för att öka e-delaktigheten.  I Katrineholm har biblioteket med stöd av några studieförbund under 2010 genomfört ett projekt Lär mer om IT, som med utgångspunkt från en enkätundersökning bl.a. genomfört kurstillfällen, work-shops och informationsseminarier. Projektet har fallit väl ut men för att lyckas fullt ut krävs en bred gemensam satsning och det är min och andras förhoppning och övertygelse att vi via ett samarbete mellan kommunens förvaltningar och andra intressenter kan nå långt i våra föresatser om vi samarbetar. Att en arbetsgrupp för att minska den digitala klyftan i Katrineholm har bildats är första steget i det viktiga arbetet. Vi kommer kontinuerligt att lägga ut alla våra minnesanteckningar på bloggen för att kommunivånare och andra intresserade skall kunna ta del av våra tankar och idéer, som inte alltid är färdiga och specificerade. Detta för att vi skall kunna ta in synpunkter och förslag från alla som så önskar. Det finns alltså en möjlighet att delta i och påverka vårt arbete under resans gång. Välkomna! Här är minnesanteckningar från arbetsgruppens första möte.

Mötesanteckningar 2011-01-19 för arbetsgruppen Minska digitala klyftan i Katrineholm


Närvarande: Lars Nellde, bibliotekschef (samordnare), Linda Göth, biblioteket, Mattias Jansson, kommunchef, Kent Walldén, Viadidakt, Alf Andersson, vård- och omsorgsförvaltningen, Aina Pettersson, socialförvaltningen, Bengt Sunesson, bildningsförvaltningen.


1. Vid förvaltningschefsmötet den 8 december beslutades att en arbetsgrupp skulle tillsättas för att samordna arbetet med att minska den digitala klyftan i Katrineholm. Arbetsgruppen består av ovan nämnda personer samt Jenny Bolander, kommunledningshandläggare. Aina Pettersson ersatte Åke Strandberg vid dagens möte, som är det första för gruppen.

2. Lars inledde med att berätta vad som görs på nationell nivå och vad som varit de viktigaste faktorerna för att framför allt biblioteken i landet ägnat stor möda under de senaste åren med att försöka minska den digitala klyftan som visat sig omfatta 15-20 % av den vuxna befolkningen. Digidel 2013 är en kampanj för digital delaktighet i Sverige. Kampanjen har kommit till som en direkt följd av det Upprop för digital delaktighet som skrevs under av ett flertal organisationer i december 2010. Det finns till skillnad från Norge och Danmark ännu inte någon nationell politik eller nationellt uppdrag från statsmakterna att arbeta med frågan, även om det finns några motioner om saken från ht 2010. I avvaktan på ett ev. nationellt uppdrag är tanken att alla som vill kan delta i Digidel för att minska klyftan.


3. Vi gjorde en presentationsrunda och delgav varandra vår egen syn på vad som görs för att minska klyftan, hur vi ser på den och vilka resurser som finns på respektive ställe. Biblioteket har under 2010, med utgångspunkt från en enkät, tillsammans med några studieförbund, anordnat kurser och temamöten. Vidare förekommer daglig handledning på biblioteket av enskilda. Men vi ser inte biblioteket som ensam ansvarig för att råda bot på klyftan utan utgångspunkten för gruppens bildande har varit att vi tillsammans gemensamt kan bidra utifrån våra förutsättningar och på så vis blir än mer slagkraftiga.


IFO har ca 800 familjer, varav det säkert finns många som skulle vara aktuella för någon typ av utbildning.


VOF har inom handikappomsorgen ca: 40 personer som i daglig verksamhet använder datorer. Föråldrad datorpark.

BIF har läroplanen som grundläggande styrdokument för sitt arbete. Just nu pågår PIM, en utbildning för all pedagogisk personal i förvaltningen. Vidare finns Mediateket som arbetar med kompensatoriska hjälpmedel och olika utbildningsinsatser. Studielokalerna, med IT-utrustning, kan få används av andra.
Viadidakt handhar personalutbildningar, riktade utbildningar mot olika kundgrupper. Genom SFI anordnas en del datautbildningar. Även Viadidakt har lokaler med utrustning som kan samanvändas.


Viadidakt har primärt personalutbildning samt instser riktade mot olika kundgrupper.


MJ berättade att det finns ett uppdrag från till kommunledningsförvaltningen att arbeta för att minska den digitala klyftan. Behövligt inte minst eftersom utbyggnad av e-tjänster hos kommunen och andra myndigheter och organisationer sker i snabb takt.


Förslag finns att ge ut en papperstidning 1 g/mån till alla hushåll med tips, råd, instruktioner, utbildning..m.m. för att inspirera kommuninvånarna att börja använda e-tjänster och andra digitala resurser i högre utsträckning. Det gäller framför allt de som redan har viss kunskap men kan även fungera som ”lockbete” för de som är mer ovana eller icke-användare. Minst 30 e-tjänster skall finnas på kommunens hemsida under 2011.


4. Alla ense om att det behöver göras något. Men vad och hur? Flera förslag diskuterades men vi enades om att som första steg verka med Inspiration och utbildning. Biblioteket kommer att bjuda in till några (3) inspirationstillfällen då vi skall försöka fånga upp personer som har eller inte vet att dom har behov av att lära sig om internet och att använda datorer. Vi skall fundera på vem/vilka som kan fungera som inspiratörer. Det bästa vore att personer från olika förvaltningar kunde delta. Eller för den delen utanför den kommunala sfären. Ett större problem är att få folk till inspirationstillfällena. Månadsannonsen i KK är en källa som vi kan använda. När tidningen kommer ut blir den ett primärt organ. Vi får hitta flera vägar. Bibliotekets språkkaféer kan få en avknoppning i digitala kaféer. Vi var ense om att det inte enbart gäller att rikta in oss på gruppen ”digitala analfabeter” utan även försöka nå ”de som kan lite, men som inte vill.”


5. Lars skriver förslag till information. MJ bistår med råd och stöd. Infomaterialet kan användas att dela ut på Ifo, Vof, Bif m.fl.


6. Nästa möte hålls ons den 23 februari kl. 13-15 i Pannrummet (2:a vån i kulturhuset)


Lars Nellde

6 kommentarer:

  1. Strålande, låt diskussionen börja!

    SvaraRadera
  2. Om "digitala klyftan"

    http://www.katrineholm.se (logo + url)
    +
    http://www.flashbay.se
    +
    http://portableapps.com/

    = bra digital verktyg för Katrineholmare och bra marknadsföring för kommunen.

    SvaraRadera
  3. "Ett större problem är att få folk till inspirationstillfällena."

    En variant som kan vara bra att titta på är att informationsmötena kommer till personerna. Studieförbundet Vuxenskolan och SPF har haft ett par träffar i Stockholm-Uppsala för att nå till personer som inte själva söker sig till mötena.

    Enkelt med mobila bredband och börbara datorer.

    SvaraRadera
  4. Kontakta SeniorNet Sverige och se hur de undervisar och nå ut till samhället för att överbrygga den digitala klyftan. Kanske en SeniorNet grupp kan utvecklas i Katrineholm.

    SeniorNet
    http://www.seniornet.se/

    SvaraRadera
  5. Mer hjälp att överbrygga den digitala klyftan för Katrineholmians ...

    Sajten är på engelska, tyvärr, men det finns massor av bra information för att hjälpa människor i Katrineholm för att lära hur man bygger webbplatser för sig online på följande platser:

    http://www.w3schools.com/

    http://www.alvit.de/handbook/

    http://www.webmonkey.com/

    Behöver du fri programvara? Gå hit:
    http://wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/List_of_free_and_open_source_software_packages:

    Är språket av datorer svårt för dig att förstå? Gå hit:

    http://www.nada.kth.se/dataterm/rek.html

    SvaraRadera
  6. De vore alldeles utmärkt om SeniorNet kunde etablera en avdelning i Katrineholm. Alla bidrag behövs för att tillsammans hjälpa till med att minska den digitala klyftan.

    SvaraRadera