måndag 28 februari 2011

Den digitala klyftan - minnesanteckningar 2.

Mötesanteckningar 2011-02-23 för arbetsgruppen Minska digitala klyftan i Katrineholm
Närvarande: Lars Nellde, bibliotekschef (samordnare), Linda Göth, biblioteket, Mattias Jansson, kommunchef, Kent Wallén, Viadidakt, Alf Andersson, vård- och omsorgsförvaltningen, Aina Pettersson, socialförvaltningen, Jenny Bolander, kommunledningshandläggare. Bengt Sunesson, bildningsförvaltningen var inte närvarande.

1. Arbetet fortsätter med att utreda möjligheterna att kontinuerligt producera informationsmaterial till alla hushåll med tips, råd, instruktioner, utbildning..m.m.

2. Vid förra mötet fanns förslag att utveckla de populära språkkaféerna i biblioteket till ”digitala kaféer”. Biblioteket håller på att planera detta och räknar med att i någon form starta en sådan verksamhet till höstterminen.
3. MJ/JB har sett över möjligheterna att söka medel hos .se för arbetet med att minska den digitala klyftan. Vi avvaktar till nästa ansökningsomgång som är i början av september, då vi sannolikt kommit längre i vårt arbete.

4. Förslag finns att anordna en inspirationsföreläsning med inbjuden gäst, om sociala medier/it i samband med en näringslivslunch under mars/april.

5. Ett ytterligare inspirationstillfälle planeras i maj och kommer att vända sig till alla katrineholmare.

6. Det finns alltid ett dilemma att rekrytera deltagare till olika kurstillfällen. Vid inspirationstillfällen samt de aktiviteter som biblioteket genomför v. 9-10 (se förra protokollet) skall vi intervjua deltagare för att få veta vad som efterfrågas.

7. Vi kommer också att ta kontakt med olika föreningar/institutioner i kommunen för att diskutera behov och visa på möjligheter. Pensionärernas hus är en de först vi kommer att besöka inom kort. Bibliotekets personal kan finnas på plats vi ett antal tillfällen under våren för att fånga upp tankar och synpunkter samt göra visningar. Förslag väcktes om att engagera ungdomar i t.ex. feriearbete att fungera som lotsar och vägledare. Under sommaren planeras att placera några ungdomar på biblioteket.

8. Vi diskuterade även om det finns behov av undervisning inom handikappomsorgen. Vi återkommer med den frågan.

9. Inom Soc. har information presenterats på ledningsgruppen. Ev. kan från kommunen utrangerade datorer säljas för en symbolisk summa till personer med försörjningsstöd. Saken är under utredning.

10. Vi bestämde att gruppens minnesanteckningar skall läggas ut på bibliotekschefen blogg så att våra förslag, idéer och tankar, ofullständiga eller färdiga, kan ses av alla och kommenteras.

11. Nästa möte hålls tis den 15 mars kl. 10-12 i Westbergsrummet i biblioteket.

1 kommentar:

  1. Om "digitala klyftan"

    Först sänka jävla lokala skatter och ger tillbaka skattepengar till folket så att alla kan köpa datorer och en anslutning till Internet.

    SvaraRadera